solo: person at Kunsthal Nord

31 Mar 2023

INVITATION / FREDAG D. 31. MARTS / KL. 16-18

FERNISERING // person

plakat person

person // Soloudstilling med Marie Thams
Kurateret af Rebekka Elisabeth Anker-Møller
31. MARTS 2023 - 6. MAJ 2023

Det er med stor glæde, at Kunsthal Nord præsenterer soloudstillingen person af billedkunstner Marie Thams. Gennem film, skulptur, lyd og objekt undersøger Thams forholdet mellem sprogbrug og måden, hvorpå køn og identitet opfattes i samtiden, med særligt fokus på, hvordan sproget og kønnede rollebetegnelser spiller ind på fordelingen af magt i samfundet.

Gennemgående for Thams’ arbejde – og for udstillingen – er , at objekter og materialer såvel som ord og sproglige betydninger brydes op og dissekeres for så at samles igen på nye måder. Herigennem skabes rum for nuancer og nye forståelser af det allerede eksisterende – et enkelt kunstnerisk greb, der udfordrer vanens magt og kalder på reel forandring.

Udstillingen sker som led i det rejsende projekt person - i bevægelse initieret og skabt af Marie Thams og Rebekka Elisabeth Anker-Møller, der udfolder sig gennem en serie af interventioner på tværs af landet - Rønnebæksholm i Næstved, Copenhagen Contemporary, Kunsthal Nord i Aalborg samt på Kunsthal Aarhus fra oktober 2022 til juni 2023 - samt en opfølgende publikation ved Gads Forlag. Gennem udstilling og flerstemmige samtaler bidrager projektet til en øget nuancering af herskende strukturer og forestillinger om krop, ligeværd og medmenneske – med et ønske om, at mangfoldighed og inklusion sikres i alle forsamlinger.

Om Marie Thams
Marie Thams er billedkunstner med uddannelse fra Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler og Goldsmiths, London. Thams har udstillet i ind- og udland og arbejder med installation, lyd, film, skulptur, tekst og performance.

Om Rebekka Elisabeth Anker-Møller
Rebekka Elisabeth Anker-Møller er freelance kurator med fast tilknytning hos SixtyEight Art Institute i København. Anker-Møller er kandidat i Visuel Kultur ved Københavns Universitet samt i Kuratering ved Aarhus Universitet.

Projektet er støttet af Statens Kunstfond, Beckett-Fonden, Knud Højgaards Fond, Næstved Kommune og Copenhagen Contemporary. Udstillingen er støttet af Aalborg Kommunes Billedkunstpulje.


FERNISERING finder sted fredag d. 31. marts 2023 kl. 16-18

PERFORMATIV SAMTALE lørdag d. 15. april 2023 kl. 14.00 - 16.00 med kvinde- og kønsforsker, forfatter og professor emerita Drude Dahlerup, forfatter Ida Marie Hede, køns- og uddannelsessociolog samt indehaver af Mangfold Cecilie Nørgaard og billedkunstner Marie Thams, modereret af kurator Rebekka Elisabeth Anker-Møller.

KUNSTHAL NORD · KJELLERUPS TORV 5, 2. SAL · 9000 AALBORG · KUNSTHALNORD.DK

Posted in: Exhibitions

person – i bevægelse: Copenhagen Contemporary

15 Dec 2022

Velkommen til den anden intervention i det rejsende projekt person i bevægelse på Copenhagen Contemporary!

person – i bevægelse er et projekt initieret og udviklet af billedkunstner Marie Thams og kurator Rebekka Elisabeth Anker-Møller bestående af en serie af interventioner, en kunstfilm og en publikation, som kalder på frisættelse af køn og magtfordeling i det danske sprog og samfund. Gennem projektet skabes en bevægelse på tværs af landet, hvor kunstinstitutioner og deres lokale publikum inviteres ind i en bearbejdelse af sprogets magt og dermed også kunstens rolle i udviklingen af vores fælles kultur og ståsted.

Copenhagen Contemporary vil kunstfilmen person (Marie Thams 2022) kunne opleves i biografen mellem d. 8.-26. februar 2023.

Anden performative samtale sker d. 23. februar kl. 17.00-19.00 med Merete Pryds Helle, Liv Helm, Nazila Kivi, Natalia Rogazewska, Marie Thams og Rebekka Elisabeth Anker-Møller, modereret af Emma Holten.

Der er efterfølgende mulighed for at nyde et måltid mad i CCs café Connie Connie.

Copenhagen Contemporary: Refshalevej 173A, 1432 København K.
Udstillingen kan besøges onsdag-søndag kl. 11.00-18.00, torsdag kl. 11.00-21.00.

Læs mere om den performative samtale her og om film og rejsende projekt her.

still person
Still fra kunstfilmen person af Marie Thams, 2022

I kunstfilmen person, der danner udgangspunkt for projektet, undersøger Thams betegnelsen ”forperson” versus ”formand” og tager fat på, hvordan det kønnede ord føjer sig ind i en sproglig tradition, der er med til at fastholde begrænsende forestillinger om køn og fordelingen af roller i samfundet. Værket, der er udgangspunkt for hele projektet, sætter tematikken i et større perspektiv og rækker en hånd ud mod de kommende generationer, som dem, der har retten til at definere fremtidens sprog og eget råderum.

Igennem det rejsende projekt løber spørgsmålene – hvem udfylder og udvikler vores fælles samfundsbærende institutioner? Hvordan formes vi af sproget – og kan vi frisætte fordelingen af samfundsroller og magtstrukturer ved at udvide forestillingen om medborgerskab gennem sproget? Hvem dækker begrebet “vi” over? Gennem udstilling og flerstemmige samtaler er ønsket at bidrage til en øget nuancering af herskende strukturer og forestillinger om krop, ligeværd og medmenneske, og at mangfoldighed og inklusion sikres i alle forsamlinger.

De medvirkende forfattere skaber et vigtigt tværsnit mellem det litterære og det kunstneriske samt den aktuelle forskning og erhvervslivet – og er alle inviteret til at skrive en tale om emnet ud fra egen faglige og levede erfaring:

Ingrid Baraka og Naima Yasin, der står bag podcasten A Seat At The Table – Drude Dahlerup, kvinde- og kønsforsker, forfatter og professor emerita – Caspar Eric, digter – Ida Marie Hede, forfatter – Shëkufe Tadayoni Heiberg, forfatter, litteraturformidler, forlægger og oversætter – Merete Pryds Helle, forfatter – Liv Helm, teaterinstruktør og kunstnerisk leder v. Husets Teater – Nazila Kivi, kritiker, litteraturanmelder, ekstern lektor i kønsstudier og medstifter af magasinet Friktion – Moussa Mchangama, medstifter af rådgivning og forskningsplatformen In Futurum og tidligere forperson i Mino Danmark – Ehm Eg Miltersen, lingvistikstuderende, forfatter og debattør – Cecilie Nørgaard, uddannelses- og kønssociolog og forfatter – Natalia Rogaczewska, direktør for Kvindeøkonomien og stifter af rådgivningsvirksomheden Værdbar – Elias Sadaq, forfatter og dramatiker – Marie Thams, billedkunstner.

Sammen med Gads Forlag arbejdes der på at samle talerne i en publikation i forlængelse af projektet.

Interventionerne, der udfolder sig på Rønnebæksholm i Næstved, Copenhagen Contemporary, Kunsthal Nord i Aalborg samt på Kunsthal Aarhus mellem oktober 2022 og maj 2023, tager form gennem kunstfilmen person og performative samtaler med projektets medvirkende forfattere.

collage person i bevægelse
Medvirkende i person – bevægelse Ingrid Baraka og Naima Yasin, Drude Dahlerup, Caspar Eric, Ida Marie Hede, Shëkufe Tadayoni Heiberg, Merete Pryds Helle, Liv Helm, Nazila Kivi, Moussa Mchangama, Ehm Eg Miltersen, Cecilie Nørgaard, Natalia Rogaczewska, Elias Sadaq, Marie Thams, Rebekka Elisabeth Anker-Møller og Emma Holten.

Fotokreditering: 1 Sissel Abel, 2 Jon Norddahl, 3 Klara Løkke, 4 Tine Bek, 5 Rita Biza, 6 Les Kaner, 7 Petra Kleis, 8 Phatima Morgana, 9 Mathilde Schmidt, 10 privat foto, 11 Sascha Oda, 12 Rune Lundø, 13 Sangría Valentino, 14 privat foto, 15 Jenny Sundby, 16 Amanda Thomsen.

Projektet er støttet af Statens Kunstfond, Beckett-Fonden, Knud Højgaards Fond, Copenhagen Contemporary og Næstved Kommune.

Posted in: Exhibitions Events

person – i bevægelse: Rønnebæksholm

04 Oct 2022

Efter lang tids forberedelse er det en stor glæde endelig at kunne lancere projektet person - i bevægelse sammen med kurator Rebekka Elisabeth Anker-Møller, som vil udspille sig på fire udvalgte kunstinstitutioner på tværs af landet i 2022-2023!

Projektet består af en serie af interventioner, en kunstfilm og en publikation, der kalder på en frisættelse af køn og magt i det danske sprog og samfund.

Interventionerne, som vil udfolde sig på Rønnebæksholm i Næstved, Copenhagen Contemporary, Kunsthal Nord i Aalborg samt på Kunsthal Aarhus tager form gennem kunstfilmen person af Marie Thams (2022) og performative samtaler med projektets medvirkende forfattere.

De medvirkende forfattere i projektet skaber et vigtigt tværsnit mellem det litterære og det kunstneriske samt den aktuelle forskning og erhvervslivet – og er alle inviteret til at skrive en tale om emnet ud fra egen faglige og levede erfaring:

Ingrid Baraka og Naima Yasin, der står bag podcasten A Seat At The Table – Drude Dahlerup, kvinde- og kønsforsker, forfatter og professor emerita – Caspar Eric, digter – Ida Marie Hede, forfatter – Shëkufe Tadayoni Heiberg, forfatter, litteraturformidler, forlægger og oversætter – Merete Pryds Helle, forfatter – Liv Helm, teaterinstruktør og kunstnerisk leder v. Husets Teater – Nazila Kivi, kritiker, litteraturanmelder, ekstern lektor i kønsstudier og medstifter af magasinet Friktion – Moussa Mchangama, medstifter af rådgivning og forskningsplatformen In Futurum og tidligere forperson i Mino Danmark – Ehm Eg Miltersen, lingvistikstuderende, forfatter og debattør – Cecilie Nørgaard, uddannelses- og kønssociolog, forfatter og indehaver af Mangfold – Natalia Rogaczewska, direktør for Kvindeøkonomien og stifter af rådgivningsvirksomheden Værdbar – Elias Sadaq, forfatter og dramatiker – Marie Thams, billedkunstner.

Sammen med Gads Forlag arbejdes der på at samle talerne i en publikation i forlængelse af projektet.

still person
Still fra kunstfilmen person af Marie Thams, 2022

Bevægelsen iværksættes på Rønnebæksholm i Næstved d. 13. til d. 23. oktober 2022, og bevæger sig derfra videre til Copenhagen Contemporary, Kunsthal Nord og Kunsthal Aarhus i 2023.

Første performative samtale sker på Rønnebæksholm i forbindelse med deres årlige kulturbegivenhed 'Tak for Venligheden' d. 23. oktober kl. 14:00-15.30 med Elias Sadaq, Ingrid Baraka og Naima Yasin, Shëkufe Tadayoni Heiberg, Marie Thams og Rebekka Elisabeth Anker-Møller, modereret af Mary Consolata Namagambe.

Læs mere om eventen på Rønnebæksholms hjemmeside her.

Rønnebæksholm 1, 4700 Næstved. Udstillingen kan besøges torsdag-søndag 12.00-17.00.

Projektet er støttet af Statens Kunstfond, Beckett-Fonden, Knud Højgaards Fond og Næstved Kommune.

collage person i bevægelse
Medvirkende i person – bevægelse Ingrid Baraka og Naima Yasin, Drude Dahlerup, Caspar Eric, Ida Marie Hede, Shëkufe Tadayoni Heiberg, Merete Pryds Helle, Liv Helm, Nazila Kivi, Moussa Mchangama, Ehm Eg Miltersen, Cecilie Nørgaard, Natalia Rogaczewska, Elias Sadaq, Marie Thams, Rebekka Elisabeth Anker-Møller og Mary Consolata Namagambe.

Fotokreditering: 1 Sissel Abel, 2 Jon Norddahl, 3 Klara Løkke, 4 Tine Bek, 5 Rita Biza, 6 Les Kaner, 7 Petra Kleis, 8 Phatima Morgana, 9 Mathilde Schmidt, 10 privat foto, 11 Sascha Oda, 12 Rune Lundø, 13 Sangría Valentino, 14 privat foto, 15 Jenny Sundby, 16 Amanda Thomsen.

Posted in: Exhibitions Events

Archive